LA COLLA

A Badalona, el març de 1983, tot parlant de la tradició de foc a la nostra ciutat (com la Cremada del Dimoni), durant la sessió de folklore i festes populars d’un curs de monitors, un grup de gent proposà la creació d’una colla de diables a la ciutat. La finalitat bàsica de la colla era aportar un element lúdic i festiu a totes les celebracions en les quals participéssim.

La colla de Diables de l’Arboç del Penedès ens va assessorar sobre els costums i realització del Ball de Diables tradicional, per això són els nostres padrins.

Seguint l’estructura tradicional de les colles, Diables de Badalona va quedar format per: Llucifer, Diablessa, borrons, encenedor (o fogoner), tabalers i diables polvorins (els que reparteixen pirotècnia).

La primera sortida es va dur a terme el 10 de maig de 1983 durant el correfoc que es feia prèviament a la Cremada del Dimoni.

LA COLLA XICA

L’any 2002 es va recuperar la Colla Xica de Diables de Badalona. Els inicis de la Colla Infantil es remunten als inicis de la Colla, quan la Laia i en Joel, fills d’alguns dels creadors de la Colla, van començar a tirar foc de ben petits. Després no hi va haver continuïtat i es va decidir recuperar la colla infantil, la nostra Colla Xica, que va fer la seva primera sortida oficial el dia 11 de maig de 2002 en el tercer correfoc infantil.

EL NOSTRE VESTIT

A l’hora de dissenyar el vestit, buscant un arrelament en la nostra ciutat, es va demanar la col·laboració de la Mercè Arànega (il·lustradora i dibuixant badalonina), la qual ens proposà un disseny que té com a motiu central la Cremada del Dimoni. Per això el dibuix que portem a l’esquena són cares de dimonis que s’han cremat a Badalona fins l’any 1983 (la Colla Xica porta a l’esquena dimonis cremats posteriorment).

La resta de vestit es cobreix de mans estampades amb pintura de diferents colors amb flames enlloc d’ungles, recordant les espurnes de les carretilles. La signatura de la Mercè Arànega és una mà lila, per això cal que n’hi hagi una a cada vestit.

Els pantalons van pintats per la part de baix amb flames, recordant en aquest cas una foguera de Sant Joan.

El calçat és amb espardenyes i mitjons blancs. Inicialment els vestits de la colla eren fets de roba de sac, a posteriori es va decidir utilitzar tela ignífuga i va passar a ser un tela blanca. El 2019 tornem als inicis de la colla, i hem recuperat la roba de sac recuperant la imatge tradicional de la colla de Diables de Badalona.

ELS PERSONATGES DE LA COLLA

Llucifer: És el personatge central i més important. El que porta la maça més gran i fa més ressò amb el seu foc.

Diablessa: Personatge molt important, difícil de dominar per Llucifer. És entremaliat i bellugadís, disposa d’una bona massa per espantar i lluir.

Borrons: Divertits, eixelebrats, ràpids de moviments i sorprenents. Porten poc foc a les seves masses, però el supleixen amb rapidesa i originalitat.

Fogall o encenedor: Imprescindible a la nostra colla. És qui regula el foc, per les seves mans passem tots i decideix el to i el nivell de l’actuació.

Tabalers: Semblen els més tranquils però el seu ritme infernal impulsa els borrons a fer maleses i a moure’s cada vegada més de pressa.

Diables polvorí: Són els nostres magatzems particulars. Reparteixen les carretilles al ritme que marca l’encenedor. Saben en tot moment quina peça s’ha de donar i per a qui ha de ser. El seu control del material pirotècnic és fonamental per una bona actuació.